Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Tarafından Hazırlanan Yeni Covid-19 Salgını Kapsamında Alınacak Önlemler

İlgi: Genel Sekreterlik Makamının 03/04/2020 tarih ve E.32963 sayılı yazısı.

Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni Covid-19 salgını kapsamında alınacak önlemler aşağıda belirtilmiştir.

GİRİŞ ÇIKIŞLAR

  • Temas yolu ile geçiş kontrol sistemi bulunan işyerlerinde bulaş riskine karşı temassız sistemlerin kullanılması veya geçici süre ile bu sistemlerin kullanılmaması, turnike sistemi, kartlı geçiş sistemi, panik bar sistemi gibi temas etme riski bulunan sistemler bu süreçte devre dışı bırakılmalı,
  • Giriş kapıları çalışma saatleri sürecinde açık tutulmalı,
  • Asansörlerde temas yüzeyi ve bulaş riski fazla olduğu için bu süreçte mümkün olduğunca kullanılmaması, kullanılacaksa da sosyal mesafeyi koruma esas alınarak az kişi ile kullanılması,
  • Sosyal mesafe kuralına uygun giriş-çıkışların kontrol edilmesi, yığılma ve kalabalıklaşma önlenmeli,
  • İşlerin devamlığını sağlamak için idari izinlerin verilememesi ve fazla sayıda personel çalıştırmak zorunluluğu olan birimlerde personellerin işe girişlerinde temassız ateş ölçerle ateşleri ölçülmeli,
  • Ateş, öksürük, nefes darlığı şikâyeti olan çalışanların doğrudan sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi sağlanmalı,

ÇALIŞMA ORTAMI  

  • Yeni koronavirüs salgını dikkate alınarak risk değerlendirmesi ve acil durum planları güncellenmeli,
  • Yeni koronavirüs salgını ile ilgili tehlike ve riskleri belirleyerek risk değerlendirmesi yapılmalı,
  • Acil durum kaçış planları yeni koronavirüs salgını dikkate alınarak yenilenmeli,
  • Sosyal mesafe kuralı gözetilerek çalışma yöntem ve şekillerinin yeniden gözden geçirilmesi, mümkün olduğu durumlarda bu kurala uygun iş organizasyonu yapılmalı,
  • Ara dinlenmeleri ve yemek molalarını da kapsayacak şekilde çalışma süreleri içinde çalışanların birbirleriyle etkileşimlerinin asgari düzeyde olacak şekilde planlanması,
  • Yemekhaneye toplu gidiş gelişler engellenmeli,
  • Çay ocağı ve dinlenme alanlarında işi olmayan personelin bulunmasına izin verilmemeli,
  • Çalışma alanında aynı anda bulunan çalışan sayısının asgari oranda tutulması için planlama yapılmalı,
  • Gün içerisinde ellerin sık sık yıkanması, yıkama imkanı olmayan ortamlarda dezenfektanla el temizliği sağlanmalı,
  • Mümkün olması halinde uzaktan çalışma gibi yöntemler tercih edilmeli,
  • Çalışma ortamının uygun ve yeterli düzeyde havalandırılması sağlanmalı,
  • Çalışma ortamına elle temas edilmesine gerek duyulmayan yeterli sayıda çöp kutuları yerleştirilmeli,
  • Tuvalet, banyo ve lavabolarda yeterli miktarda kişisel hijyen malzemesinin bulundurulması, bu alanların kullanılmasından önce ve sonra kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına dikkat edilmesi ve buralar sıklıkla dezenfekte edilmeli,
  • Lavabolarda kullanılan sıvı sabunluklar tamamen bittikten sonra içleri temizlenerek tekrar dolumu sağlanmalı,
  • Lavabolarda temas yüzeyi (musluk başları, havlu kağıt makinaları, kapı kulpları vb.) fazla temas edilen alanların sıklıkla dezenfektanı sağlanmalı
  • Ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikayeti olan çalışanların doğrudan sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi sağlanmalı,
  • Temizlik ve çay ocağında görevli personellere yaptığı işe özgü iş kıyafetleri temin edilmeli,
  • İş elbiseleri ile harici elbiselerin teması önlenmeli ve ayrı yerlerde saklanabilmesine yönelik gerekli düzenlemeler yapılmalı,
  • Temizlik ve atıkların boşaltılmasından sorumlu personele kişisel hijyene ve uygun KKD çalışanlara kendileri için gerekli KKD’ların kullanımları ile ilgili uyarılar yapılmalı. (Solunum yolu koruyucularının kullanım süreleri ve temiz kullanımı hakkında bilgi verilmeli)
  • Ortak kullanım alanındaki su sebilleri, çay makinaları ve otomat makineleri mümkün olduğunca kullanılmamalı, çalışanlara kapalı şişelerde su temini sağlanmalı,
  •  Covid 19 şüphesi var ise bu kişi ile temas eden işyeri çalışanlarının belirlenmesi, çalışan ile temas etmiş kişilerin iletişim bilgileri kayıt altına alınmalı, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğünün yönlendirmesine göre hareket edilmeli,
  • Birimlerde yazışmalar EBYS üzerinden yapılarak risk en alt düzeye indirilmeli,
  • Zorunlu hallerde evrak dağıtımı yapan personeller sosyal mesafeyi korumaları hakkında uyarılmalı, maske ve eldiven verilerek kullanımı sağlanmalı,
  • İdari izinli sayılan personellere evlerinden çıkmamaları hususunda bilgilendirme yapılmalı.

TOPLANTI VE EĞİTİMLER

  • Toplantı ve eğitimler salgın bitene kadar ertelenmeli,
  • Yasal yükümlülükler nedeniyle ertelenmesi mümkün olmayan toplantı ve eğitimler uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle icra edilmeli,
  • Uzaktan eğitim gibi yöntemlerin uygulanamayacağı zorunlu eğitimler ise sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak en az kişi ile icra edilmeli, yapılmalı.
  • Çalışanlara koronavirüsün yayılımının engellenmesine yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin yürütülmesi, elektronik ortamdan mesajlar, medya paylaşımı ya da uzaktan eğitim araçları ile yürütülmeli,

YEMEKHANELER

  • Yemekhane ve dinlenme alanlarında sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak sıra ve masa düzeninin aralarında 1,5 metre mesafe olacak şekilde ayarlanmalı,
  • Her masaya 1 kişi oturacak şekilde dizayn edilmeli,
  • Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin bol su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile ellerin kurulanması gibi kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına imkan veren düzenlemeler yapılmalı,
  • Yemekhanelerde yığılmayı engellemek için personellerin yemekhaneye gidişlerini saatleri yeniden düzenlenmeli. Oluşan sırada personellerin sosyal mesafeye uygun şekilde beklemeleri sağlanmalı. Aralarındaki mesafe 1,5 metreden az olmamalı.
  • Yemekhane ve dinlenme alanlarının hijyeninin sağlanması amacıyla sık aralıklarla dezenfekte edilmeli,  
  • Baharat, kürdan, tuz, kaşık, çatal, bıçak, bardak vb. malzemelerin tek kullanımlık olacak şekilde sunulması sağlanmalı,

TOPLU TAŞIMA VE SERVİS ARAÇLARI

  • İşe geliş gidişte toplu taşıma kullanan çalışanlar
  • Araç içerisindeki yüzeylere temasının mümkün olduğunca azaltılmaları. Sosyal mesafe kurallarına uygun hareket etmeleri, konularında bilgilendirilmeli ve işyerine girişte el hijyeni kurallarına uygun hareket etmeleri konusunda uyarılmalıdır.
24 Eylül 2020
30 Temmuz 2020
29 Temmuz 2020
08 Haziran 2020
15 Nisan 2020
15 Nisan 2020
20 Ocak 2020
25 Kasım 2019
22 Ekim 2019
04 Ekim 2019
25 Eylül 2019
04 Eylül 2019
25 Temmuz 2019
11 Temmuz 2019
14 Haziran 2019
21 Eylül 2018
03 Eylül 2018
09 Temmuz 2018
05 Haziran 2018
31 Ekim 2017
06 Ekim 2017
03 Ekim 2017
01 Şubat 2017
20 Aralık 2016
18 Ekim 2016
07 Ekim 2016
06 Ekim 2016
29 Eylül 2016
28 Haziran 2016
21 Haziran 2016
09 Haziran 2016
02 Mayıs 2016
15 Mart 2016
14 Mart 2016
21 Aralık 2015
11 Aralık 2015
03 Kasım 2015
10 Ekim 2014
02 Eylül 2014
11 Haziran 2014
10 Haziran 2014
28 Mayıs 2014
02 Mayıs 2014
29 Nisan 2014
18 Mart 2014
06 Mart 2014
19 Şubat 2014
06 Şubat 2014
22 Ocak 2014
01 Ocak 2014
22 Kasım 2013
30 Ekim 2013
01 Ekim 2013
13 Eylül 2013
Adres : Yenidoğan Mah. Ahmet El Biruni Cad. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi 38280 Talas / KAYSERİ
Telefon : (352) 438 06 61
Faks : (352) 438 06 62
Öğrenci İşleri : (352) 207 66 66 / 10500
E-Posta : hukukerciyes.edu.tr
Copyright © / Tasarım & Programlama: Erciyes Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Grubu