Medeni hukuk, kişinin doğumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonraki hukukî durumları da düzenleyen özel hukukun bir dalıdır. Medeni hukuk, kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukunu da içine almaktadır.
Bu alanlara ilişkin dersler şu şekildedir:
Medeni Hukuk, vatandaşların kişisel durumlarını, ailevî ilişkilerini, mallar üzerindeki hak ve yetkilerini, diğer şahıslarla olan borç ilişiklerini, ölümlerinden sonra malvarlığında yer alan hak ve borçların âkıbetini düzenleyen kuralların oluşturduğu hukuk dalıdır. Ders ise bunlardan Medeni Hukuk’a Giriş, Kişiler Hukuku ile Aile Hukukunu incelemektedir.
Borçlar Hukuku, Miras Hukuku ve Eşya Hukuku ise diğer derslerde ayrıntılı olarak incelenmektedir.
Borçlar Hukuku Genel Hükümler dersinde kişilerin birbirleriyle giriştikleri hukuki işlemlerden veya kanundan doğan borçlar incelenmektedir. Borçlar Özel Hukuku, Ticaret Hukuku, Sağlık Hukuku gibi özel hukukun birçok alanını ilgilendiren Borçlar Hukuku Genel Hükümler dersinde ilk olarak genel kavramlar üzerinde durulmaktadır. Daha sonra, kanundan doğan borçlar içersinde yer alan hukuki işlemlerden, özellikle sözleşmeden doğan borçlar ile haksız fiilden doğan borçlar ile ilgili düzenlemelere ve sebepsiz zenginleşmeden doğan borçlara değinilmektedir. Son olarak ise sözleşme ilişkisinde tarafların karşılaştıkları özel durumlardır üzerinde durulmaktadır.
Türk Borçlar Kanunu özel borç ilişkileri çerçevesinde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da göz önünde bulundurularak, çeşitli sözleşme türleri hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi ve bu tür sözleşmelerden doğan hukuki uyuşmazlıklarla ilgili olarak kullanılmaya elverişli pratik çözüm yöntemlerinin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır.
Eşya hukuku, kişilerin eşya üzerindeki hakimiyetlerinin kapsamını, içeriğini, kuruluş biçimini ve kişilerin bu hakimiyet dolayısıyla birbiriyle olan ilişkilerini düzenleyen Medeni Hukuk dalıdır.
Miras hukuku, bir kimsenin ölümü ile doğacak olan hukukî sonuçların ne olduğu üzerine durulmaktadır. Kısaca hukuk düzeninin kişinin ölümüne bağladığı hukukî sonuçlar incelenmektedir.