Milletlerarası Özel Hukuk ya da başka bir deyişle Devletler Özel (hususi) Hukuku, yabancılık unsuru taşıyan özel hukuk ilişkilerinde uygulanacak hukuk ve Türk mahkemelerinin yetkisini tayin eden ulusal nitelikte kurallar bütününü ifade eder. Bu kapsamda yabancılık unsurunun tayininde esas alınan, vatandaş-yabancı ayrımı üzerine bina edilen Vatandaşlık Hukuku ve Yabancılar Hukuku da Milletlerarası Özel Hukuk dersinin kapsamına girer.
Eğitim programının birinci yarıyılında Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybı hâlleri ile vatandaşlık hukukuna ilişkin ihtilâfların çözümüne ilişkin hususların öğretilmesi amaçlanmaktadır. Yine birinci yarıyılda, yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasların öğretilmesi hedeflenmektedir.
İkinci yarıyılda ise yabancılık unsuru taşıyan özel hukuka ilişkin işlem ve ilişkilerde uygulanacak hukuk, Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisi, yabancı kararların tanınması ve tenfizi konularının pratik çalışmalarla desteklenerek öğretilmesi amaçlanmaktadır.